The Filter Bubble

Is het je weleens opgevallen dat je Facebook-prikbord er steeds anders uitziet? Facebook toont standaard de updates van vrienden en pagina's die je het meest bekijkt het prominentst. Ook de vorm waarin ze gepresenteerd worden (in- of uitgeklapt) is daarop gebaseerd. Dit fenomeen is onderdeel van wat Eli Pariser beschrijft in zijn bestseller The Filter Bubble, dat gaat over de keerzijde van de personalisatie van het web.

De eerder beschreven ordening van je Facebook pagina, maar ook zoekresultaten die worden gepersonaliseerd op basis van je eigen voorkeuren en die van je sociale netwerk, wie en wat je volgt op Twitter: alles is bij voorbaat door jezelf aangemerkt als 'geschikt'. 

Het oude addagium van nieuwsmedia 'all that's fit to print' wordt: 'only the news that fits you we print'.

Met andere woorden:je ziet alleen nog nieuwtjes, updates, tweets van bronnen die je aanstaan. Je krijgt continue je eigen mening bevestigd. Ga maar na: hoeveel Twitter accounts volg je van bronnen of personen die je niet interessant vindt of aan wie je een hekel hebt?

De ondertitel van Parisers boek is 'What the internet is hiding from you', maar misschien is 'What you are hiding from yourself' toepasselijker. Gelukkig geeft Eli Pariser tien concrete tips om een aantal bubbles door te prikken.

Wat mij betreft schiet de schrijver een klein beetje door in het anti-personalisatieverhaal, want heel vaak is het gewoon heel erg handig als diensten op maat gesneden zijn. Toch is zijn signaal eentje om serieus te nemen.

Lees ook de column van Alexander Klöpping over 'The Filter Bubble'

Reacties

Populair op deze pagina

Personal branding met .me

Webnostalgie: gratis homepage

Nieuw bij Google: Local Guides