D-woord

Topwielrenner Andy Schleck staat onder de douche zijn benen te scheren en legt uit waarom dat er zo bijhoort in zijn sport. Daarmee begint de Deense documentaire van Niels Christian Jung over de Luxemburgse proffietser. Hij volgt de renner en zijn ploeg een jaar lang in de voorbereiding op de Tour. Opvallend: het d-woord valt niet.

Zweten, klimmen, winnen. Dat is wat we de komende weken willen zien als het kleurrijke Tour-peloton zich over het flatscreen beweegt. Even geen positieve plasjes, biologische paspoorten en verhoogde bloedwaarden. Daarover is de laatste tijd voorlopig weer genoeg gezegd.

Zoals eerder deze week in het tweede deel van 'Lang leve de Tour' van de prijswinnende documentairemaker Gideon Levy. Hij zou namelijk hét verhaal over doping en wielrennen vertellen. En het moet gezegd: Levy heeft zijn best gedaan.

Een voormalige dopehandelaar kende alle ins en outs van de verboden middelen en hoe ze ook vandaag de dag nog te gebruiken zijn zonder gepakt te worden. Dopingzondaar Bernhard Kohl deed zijn verhaal. NOS-commentator en oud-renner Maarten Ducrot beschreef de ontwikkeling naar een schone sport en Pat McQuaid, voorzitter van de Internationale Wielerunie, vertelde dat in de toekomst niet alleen de renner, maar ook ploegen, verzorgers en coaches worden gestraft als dopinggebruik wordt aangetoond.

Levy staat tijdens de Amstel Gold Race van dit jaar achter de finishlijn. Hij vangt de winnaar op met een zogenoemde chaperonne van de wielerunie. De tv-maker is van plan winnaar Philippe Gilbert te vragen of hij een 'schone' winst op zijn naam heeft staan. Hij kan het niet. Iedereen, hijzelf incluis, is zo meegevoerd in de euforie van de overwinning dat hij de vraag niet meer durft te stellen. Netjes van Levy om dat toe te geven.

Hij zou er overigens toch geen eerlijk antwoord op hebben gekregen. Liever gezegd: Levy zou nooit hebben kunnen nagaan of hij een eerlijk antwoord zou hebben gehad. De omerta van de topsport noemde Mart Smeets dat woensdagavond bij ‘Knevel en Van den Brink’, het voor buitenstaanders niet te kraken stilzwijgen. Zoals ook Thomas Dekker in ‘Niemand kent mij’ niets wilde loslaten over het hoe en waarom van zijn dopinggebruik. Daar zullen we het mee moeten doen.

In de 3Doc 'Andy Schleck: My Tour' zit één moeilijk moment als het over zijn verongelukte teamgenoot Wouter Weylandt gaat, maar verder is het gewoon dóór. Door met trainen, tijdritfiets testen, voorjaarsklassiekers rijden en Tour-etappes verkennen. Met één doel voor ogen: de belangrijkste koers van het seizoen winnen.

Na alle reflectie is het vanaf vandaag de hoogste tijd om van het wielrennen in het algemeen en de Tour in het bijzonder te genieten. Op het puntje van je stoel tijdens ontsnappingen, schrikken bij valpartijen en hopen op Nederlanders in gekleurde of gestippelde truien.

En vooral kijken naar de laatste editie van ‘De Avondetappe’. De pensioengerechtigde leeftijd van presentator Mart Smeets en de dure sportzomer van 2012 (Tour, EK en Olympische Spelen) heeft de NOS doen besluiten om vanaf volgend jaar het late night-Tourprogramma te schrappen.

Dus nog eenmaal de verplichte samenvatting, fijne muziekjes, de vaste gasten, BN’ers op bezoek en hopelijk weer een Tour de Fifi. In de huiskamer klinkt de plop van een ontkurkte Bourgogne of Bordeaux, de doping van een tourvolger.

Reacties

Populair op deze pagina

Kat is het populairste digitale dier