Webnostalgie: Open Directory

Vroeger toen zoekmachines nog niet goed (genoeg) waren, gebruikten internetters gidsen om te bladeren. De bekendste gids is die van het Open Directory Project: ,,The largest, most comprehensive human-edited directory of the Web.'' De gids is ook bekend als DMOZ. Dat staat voor Directory Mozilla.

DMOZ is een grote link rubrieken site waarin eind 2007 bijna 5 miljoen links zijn verzameld door meer dan 75.000 vrijwilligers. De organisatie en manier van werken lijkt op die van Wikipedia. (bron) Het fenonomeen gidsfunctie vind je ook terug op Startpagina.nl, al haar dochterpagina's en de rip offs van dit concept.

De gids werd tot voor kort ook beschikbaar gesteld door Google, maar de zoekmachine is daarmee gestopt: ,,Google Gids is niet langer beschikbaar. Volgens ons is Het internet de snelste manier om de informatie die u nodig heeft op het internet te vinden.''

Toch lijkt deze mededeling enigszins in tegenspraak met de recente lancering van Google's Plus project. De +1 (ook onderaan deze posting) knop is een van de nieuwe stappen die Google zet om juist door menselijke input zoekresultaten te verbeteren en uiteindelijk te personaliseren. De invloed van mensen op de ordening van zoekresultaten is in een andere vorm gegoten, maar bestaat nog steeds.

Reacties

Populair op deze pagina

Personal branding met .me

Webnostalgie: gratis homepage

Nieuw bij Google: Local Guides