Posts

Posts uit november, 2011 tonen

Lijstjes, lijstjes en nog eens lijstjes

Afbeelding
Het einde van het jaar staat traditiegetrouw in het teken van lijstjes. Zo kwam vandaag de lijst uit van de meest gedeelde artikelen op Facebook in 2011 . Maar lijstjes zijn er het hele jaar door en alletop10lijstjes.nl verzamelt ze. Van de top 10 quotes uit actiefilms tot de 10 duurste iPad apps . En natuurlijk is er ook weer een lijst van de populairste lijstjes op de lijstjessite.

Personal branding met .me

Afbeelding
Het domein .me is eigenlijk weggelegd voor websites uit Montenegro , maar uitgesproken op z'n Engels kun je er natuurlijk allerlei leuks mee verzinnen. De dot me sites schieten als paddenstoelen uit de grond. Eén ding hebben ze gemeen: ze zijn bedoeld om je zelf zo fraai mogelijk te profileren aan de hand van je social media-uitingen. Ofwel: personal branding. Anders gezegd: maak van jezelf een merk.

De handigste To do-app

Afbeelding
Tot nu toe heb ik twee diensten uitgeprobeerd om to-do-lijsten mee te maken en aan eentje ben ik blijven hangen. Deze app   battle gaat tussen Remember The Milk  en Wunderlist . Beiden doen in de basis hetzelfde: ze bieden je de mogelijkheid om takenlijstjes te maken en deze zowel online als via een app te benaderen. Wat pleit voor de een en wat voor de ander?

Weer-app van Piet Paulusma

Afbeelding
Na de Linda, de Maarten en de Youp is er nu ook de Piet! . Geen glossy magazine, maar wel een heel handige en complete weer-app (iPhone en Android) van een van 's lands bekendste meteorologen. Zoals de naamgever Piet Paulusma zelf in alle bescheidenheid stelt: ,,Veel plezier met de beste Weerapp van Nederland.'' Piets app bevalt veel kaartmateriaal en geeft seizoensweeradviezen. Daarnaast zijn er fun-onderdelen als een soundboard en een strip.

Online knipsels verzamelen met Evernote

Afbeelding
Hoe vaak gebeurt het niet dat je op internet iets leest dat je later nog eens wilt teruglezen of later wilt gebruiken voor een presentatie of werkstuk? In dat geval biedt Evernote uitkomst. Het is een digitale versie van de schaar die vroeger naast de krant lag. Evernote bewaart met één muislink de link naar het artikel of - nog handiger - 'knipt' het artikel. De knipselmap die je aanleg heb je overal op elk apparaat bij de hand, waar je ook bent. Alle manieren om Evernote te installeren staan hier, in het Nederlands .

Wat is Klout?

Afbeelding
Je hebt waarschijnlijk weleens tweets voorbij zien komen over Klout , een tool waarmee je iemands invloed en autoriteit kunt vaststellen. Ook die van jezelf. De site gooit allerlei statistieken in een blender (tweets, retweets, followers, mentions, etc.) en haalt daar dan drie zaken uit: True Reach , Amplification Probability en Network Influence . Daarnaast bepaalt Klout je stijl: ben je bijvoorbeeld een networker , explorer , observer of activist ?

Schermafdruk van mobiel en pc

Afbeelding
Een screendump screencapture, screengrab of schermafdruk: verschillende woorden, maar met dezelfde betekenis: een 'afdruk' van het scherm in de vorm van een foto. Op je computer doe je dat het handigst met de screen capture extentie van Google  als je Chrome als browser gebruikt. Voor Firefox is er een add-on die screengrab heet .

Hulp in de digitale wereld

Afbeelding
De Nederlandse overheid, het bedrijfsleven en diverse maatschappelijke organisaties werken samen om consumenten en bedrijven wegwijs te maken in een (veilige) digitale wereld. Op  www.mijndigitalewereld.nl  is heel veel informatie te vinden over allerlei digitale bezigheden, van downloaden tot online betalen. De zoekindex is tegelijkertijd ook een handig naslagwerk voor computer- en internetbegrippen.

Vijf jaar delen met AddThis

Afbeelding
Meten is weten. Dat weet iedereen. En bijna niets laat zich zo mooi meten als social media. Hoe vaak artikelen op je site worden gedeeld op Twitter, aangeraden op Facebook of zelfs worden gemaild naar een bekende. AddThis levert al vijf jaar de code om inhoud te kunnen delen, mailen en printen en  geeft daar bij zeer interessante statistieken. Zoek maar eens op Twitter naar  @AddThis  en zie waar de code wordt gebruikt. Over de ontstaansgeschiedenis van de wereldleider op het gebied van 'sharen': http://www.addthis.com/blog/2011/10/11/happy-birthday-addthis

Voor de echte Twitter-gek

Afbeelding
Voor professionals en beginnende tweeps die alles over het medium willen weten is er Twittermania.nl , een Nederlandse website over Twitter. In de beginnerscategorie zijn er handige artikelen als '10 misdragingen op Twitter die je beter achterwege kunt laten' en '5 veel gemaakte fouten van beginnende tweeps'. Zelf kwam ik vandaag op deze site vanwege de analyse van een Amerikaans onderzoek over hoe media met Twitter omgaan .

Smartphone verslaat desktop en sms

Afbeelding
Twee opvallende nieuwsberichten die kort na elkaar verschenen: 'Mobiel even groot als vaste web' op het blog van Nu.nl en 'WhatsApp verslaat SMS in Nederland' op de website PortableGear.nl. Kijk daarbij het verhaal van DWDD waarin Erik Meijer vertelt over apps die je leven kunnen redden dan weet je dat smartphones en alle toepassingen die daarbij horen belangrijker worden dan de 'gewone' computer. Uit het verhaal op PortableGear.nl: ,,In Nederland is in de eerste 6 maanden van 2011 voor het eerst meer verdiend is aan mobiele data dan aan SMS.''

Unthink.com Facebook alternatief

Afbeelding
Unthink.com presenteert zich als alternatief voor Facebook. Dit nieuwe sociale netwerk is gratis en je behoudt er je vrijheid, zeggen de initiatiefnemers. Groen is de huiskleur van de Unthinkers en dat staat voor 'Freedom', het Facebook-paars vertegenwoordigt minder fijne begrippen als 'Control', 'Opress' en 'Waste'. Angstaanjagende  video's zoals deze moeten helpen om mensen over de streep te trekken. Unthink.com ging eind vorige maand van start. Meer over de site bij TechCrunch .

Computerbeurs

Afbeelding
Even leek het erop dat de HCC Dagen, de grootste computerbeurs van Nederland georganiseerd door de Hobby Computer Club dit jaar helemaal niet zouden doorgaan , maar er kwam een afgeslankt alternatief. De traditionele beurs werd een kennisevenement.

De beste Twitter app voor iPhone

Afbeelding
Na afwisselend gebruik van de officiële Twitter-app , Echofon , Tweetdeck en Twitterific kan ik maar tot één conclusie komen: Tweetbot is de beste Twitter-app voor iPhone . Het is de combinatie van de fraaie vormgeving, de subtiele geluidjes en vooral de handige functies voor lijsten, retweets, favorites. Alles is in het hoofdscherm te regelen zonder dat je eindeloos verzandt in de krochten van de toepassing. Goed betekent ook in dit geval niet gratis: Tweetbot kost je 2,39 euro. Overigens blijft Tweetdeck voor mij de ideale desktoptoepassing als extensie in Chrome .