The Social Dilemma: eye opener of bekend verhaal?


Wat doen social media met jou, waarom werken ze zoals ze werken, wat willen de bedrijven die achter de apps zitten bereiken? In de Netflix-documentaire 'The social dilemma' komen deze vragen aan bod. Voor wie zich al langer verdiept in de effecten van smartphone-, apps-  en social mediagebruik zijn de antwoorden geen verrassing. Wel bijzonder is dat ze in deze film uit de monden van mensen komen die zelf jarenlang op de hoogste niveaus aan deze producten hebben gewerkt. Mensen, met een gezicht en een stem, die zichtbaar over een drempel heen moeten om te erkennen dat ze niet achter de effecten staan van wat ze zelf hebben ontwikkeld. 

Voor mij was dit het interessantste aspect van de docu. Wat ik miste was een weerwoord van de hoogste bazen. De context waarin ze worden getoond (een kort fragment uit de hoorzittingen in de Verenigde Staten en een beetje ridicuul gebracht) doet geen recht aan dit serieuze onderwerp. 

De interviews worden afgewisseld met fictieve beelden van een gezin en de rol die social media spelen in hun leven. Een rode draad in het verhaal is een soort lab waarin mannetjes op reuze-tablets de tijdlijnen van de geinsleden beïnvloeden en daarmee hun leven manipuleren. Een beetje absurd, maar wel een confronterende vertaling van wat er achter de schermen door de inzet van algoritmes en ai daadwerkelijk gebeurt.

Als wilt weten waarom apps de kleuren hebben die ze hebben, waarom je overal meldingen van krijgt en waarom professionals uit de tech-industrie hun kinderen weghouden van schermen, dan is 'The social dilemma' een absolute must see. En voor iemand die een digital detox heeft gedaan en daarna weer vrolijk aan het swipen is geslagen, zoals ik zelf, is het weer een goede reminder om het gebruik van apps en socials flink te beperken. Een aantal handige tips vind je hier: humanetech.com/take-control.

Meer lezen hierover:






Reacties

  1. https://www.rtlnieuws.nl/entertainment/artikel/5189152/film-social-network-krijgt-duister-vervolg

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populair op deze pagina

Person of the Year

Nieuw bij Google: Local Guides

Webnostalgie: gratis homepage