Hoe oude en nieuwe media worstelen met Facebook en andersom

Het is al jaren een haat-liefdeverhouding: (traditionele) media en Facebook. Na de onstuimige groei van het sociale netwerk was er voor het uitgevers van nieuwssites geen ontkomen aan: een aanwezigheid op Facebook was een must. Sowieso is het een bekend adagium om op de plek te zijn 'where the eyeballs are'.

Maar dat begon te wringen. Terwijl Facebook groter en groter werd en navenante winsten maakte, konden media hun website amper uit de kosten krijgen met een handvol online advertenties. Laat staan dat online de toekomst van het bedrijf veiligstelt.

Waar Amerikaanse media nog volop instapten op de 'instant articles' - het volledig integreren van hun artikelen - waren Nederlandse nieuwsmerken daar direct veel terughoudender in. Inmiddels komen er alternatieven voor deze dienst. Volgens een onderzoeker aan de Stanford-universiteit zal de combinatie van kwailteitsjournalistiek en Facebook nooit een gelukkige worden. En als je als medium helemaal afhankelijk bent van sociaal verkeer heb je sowieso een probleem.

Met een recente aanpassing van het algoritme (zie mijn vorige blogpost) heeft Facebook nieuwsuitgevers op het tweede plan gezet, want zij beheren pagina's en de updates daarvan worden minder belangrijk. Facebook zet nu in op posts van 'echte' mensen. Wat zijn de gevolgen van ,,de meest ‘desastreuze’ update ooit'', beschrijft Journalismlab.

Toch zijn er ook andere geluiden, bijvoorbeeld op The Outline: Facebook killing news is the best thing that ever happened to news. En: Niet meer dan logisch, gewoon een bedrijfsmatige overweging, aldus twee Amerikanen.

Inmiddels is er voortschrijdend inzicht en komt Facebook zelf ook wat terug op de eerdere uitspraken. Dat bleek op de SXSW-conferentie.

Voor televisieprogramma Hart van Nederland is de Facebook-verandering aanleiding geweest om een uitgebreide uitleg te geven over het volgen van het programma op het sociale medium. Maar of dat nu de oplossing is?

In de volgende blogpost kijk ik naar de ontwikkeling bij de buren en de initiatieven die Google neemt.

Reacties

Populair op deze pagina

Twitterarchief: een duik in je recente verleden