Vernieuwde verkorte url dienst Bitly

Bitly is een van de meest gebruikte diensten die van lange webadressen korte url's maakt. Zo is het door mij aangemaakte http://bit.ly/KN5N4K een rechtstreekse link naar een artikel op computersite Webwereld dat in de originele versie een veel langer webadres heeft. Korte links zijn vooral handig in tweets waar je tenslotte maar 140 tekens hebt. Er blijven dan meer tekens over om te vertellen waarover de link over gaat. Een ander voordeel voordeel is dat je als maker van het korte adres kunt zien hoe vaak de link is aangeklikt.

De vernieuwde versie van bit.ly is uiterlijk opgefrist waarbij in de vormgeving nog steeds vissen (een kogel- of egelvis?) en water een rol spelen. Maar het nieuwe behang ten spijt de dienst is er in het gebruik niet makkelijker op geworden. Toch is bit.ly nog steeds een betrouwbare tool als het gaat om 'url shortening'.

Er zijn talloze alternatieven, zoals een vergelijkbare dienst van Google (goo.gl), uitgelegd in de video hieronder:


Een andere bekende is tinyurl.com waar je geen account hoeft te hebben om een korte link te 'bakken'. In dezelfde categorie zit ow.ly. Deze dienst zit ingebakken in het Twitter-programma Hootsuite. Friezen hebben hun eigen korte url-dienst: lyt.sr (Fries voor kleiner).

Lees ook:
http://blog.bitly.com/post/23998132587/welcome-to-the-new-bitly, pardon http://bit.ly/Lg9M9D.

Reacties

Populair op deze pagina

Personal branding met .me

Webnostalgie: gratis homepage

Nieuw bij Google: Local Guides