Geen angst voor adblockers


Onlangs werd ik benaderd door een student journalistiek met een aantal vragen over het fenomeen adblockers waar de laatste tijd zoveel om te doen is. Hoe staan we daar als krantenuitgever tegenover? Ik beantwoordde zijn vragen op persoonlijke titel en dat geldt ook voor de tekst hieronder die mijn persoonlijke mening weergeeft en niet die van mijn werkgever. Tot zover de disclaimer.

De directe aanleiding voor alle aandacht is de bekendmaking dat Apple in iOS 9 het blokkeren van allerlei soorten content ondersteunt, waaronder advertenties.

In het onderstaande fragment uit De Wereld Draait Door zegt Alexander Klöpping: ,,Een groot probleem voor uitgevers die geld willen verdienen met hun artikelen.'' Laat Klöpping zelf met zijn bedrijf Blendle een alternatief hebben voor uitgevers ;-)




In de ronkende introductietekst spreekt DWDD van ,,de doodsteek en genadeklap voor mediabedrijven''.  Nogal grote woorden en en er valt veel tegenin te brengen. Dat deed mijn collega Rutger Brood onlangs op De Nieuwe Reporter.

Het online advertentiemodel heeft nieuwssites niet rendabel kunnen maken, in elk geval niet die van de bestaande uitgevers. Maar het goede nieuws is dat juist de traditionele mediabedrijven niet voor de 100 procent afhankelijk van online adverentieomzet. Zij hebben hun oude, vertrouwde abonneemodel, dat ook prima in digitale vormen kan worden vertaald. Zie bijvoorbeeld de meest recente vernieuwing van NRC.

Eerder deze maand berichtte de Volkskrant over nieuwssites die bezoekers weren die adblockers gebruiken. Tegen betaling mag je dan als adblocker-gebruiker de site bezoeken. Klinkt als een deal zou je zeggen. Ook een soort abonneemodel.

Na verloop van tijd zullen dit soort betaalde alternatieven, maar ook abonnementen hopelijk gemeengoed zijn onder nieuwsconsumenten. Ze kennen het fenomeen al een tijdje door Spotify en Netflix. Bovendien doen ze volop losse media-aankopen, zoals bij Google Play of in de App Store.

Opvallend bericht: vlogger PewDiePie verwacht veertig procent van zijn inkomsten te verliezen door adblockers.

(En dan heb je ook nog een adblocker-bouwer die het te rigoreus vond om alle advertenties te weren en zijn app terugtrok uit de App Store.)


Reacties

Populair op deze pagina

Vernieuwde verkorte url dienst Bitly