Online en social media: minder is meer

Het tweede social media impact onderzoek van ING (#sming13) is deze week goed opgepikt. Het grote nieuws: het gebruik stagneert, het vertrouwen neemt af. Uit het persbericht: ,,Het gebruik van social media platforms is in de breedte vrijwel gelijk gebleven ten opzichte van een jaar geleden, maar Facebook gebruik vertoont nog een lichte groei. Facebook is bovendien net als vorig jaar het meest gebruikte platform, gevolgd door LinkedIn en Twitter. Jong volwassenen (18 – 34 jaar) gebruiken social media meer dan volwassenen en ouderen.'' En ook: ,,Overall is het gebruik van online media ten opzichte van 2012 afgenomen.'' Het berichtenverkeer is wel toegenomen. In de onderstaande infographic staan de belangrijkste bevindingen weergegeven:


Infographic ING Impact van Social Media #sming
Gegevens over een langere termijn moeten aangeven of het hier om een eenmalige dip gaat of dat een structurele vermindering is ingezet. Een onderverdeling daarbij in leeftijdsgroepen is dan onmisbaar.

Deze week schreef ik in de Leeuwarder Courant over 'Een jaar offline', een boek van Bram van Montfoort. Bij wijze van experiment ging hij een jaar lang niet online en gebruikte hij geen mobiele telefoon. Als regel legde hij zichzelf verder op dat hij ook niet aan anderen mocht vragen voor hem op internet te gaan of mobiel te bellen. Het leverde bijzondere ervaringen op. En inzichten. Bijvoorbeeld hoe asociaal het is om met je mobiel bezig te zijn in gezelschap van anderen en hoeveel tijd het continu reageren op de update-bliepjes eigenlijk kost.


In het boek staan heel veel praktische tips - sommigen beter uitvoerbaar dan anderen - voor een offline of 'offliner' leven. Ik wil er zelf een aantal in de praktijk gaan brengen. Minder en vooral minder frequent online en de online tijd beter besteden. Kort gezegd van minder meer maken.

Samenvatting van het ING-onderzoek in slides en als video:


http://www.ing.nl/nieuws/nieuws_en_persberichten/2013/10/1_op_de_3_Nederlanders_vertrouwt_op_berichtgeving_in_social_media.aspx


Reacties

Populair op deze pagina

Twitterarchief: een duik in je recente verleden