Digitale kiosk voor kranten en tijdschriften

Foto smithsonianmag.com
De manier waarop mensen lezen is aan het veranderen, liever gezegd is al veranderd. In plaats van een keuze uit het tijdschriftenrek en het dagelijkse krantenabonnement zijn we steeds meer grazers geworden van nieuws en achtergrondartikelen.

En we willen het liefst alles gratis lezen. Toch zijn er allerlei modellen in ontwikkeling die proberen ons weer te laten betalen voor artikelen uit tijdschriften en kranten. Alleen al in ons land zijn er - voor zover mij bekend - vijf van dit soort initiatieven. Drie daarvan zijn inmiddels gelanceerd. Ik heb ze hieronder op een rij gezet met een beschrijving die afkomstig is van hun eigen websites.

Elk concept heeft zijn eigen invalshoek: afrekenen per artikel (het iTunes model), voor een vast bedrag alles lezen (het Spotify-model), de een richt zich vooral op kranten, de ander op special interest-tijdschriften of zelfstandige auteurs. Het ene initiatief laat je zelf alles uitzoeken, de ander bouwt een sociale component in.

Welk model het succesvolst gaat zijn, valt moeilijk te zeggen. Ondertussen versnipperen de uitgevers zich over alle modellen. Voor de NRC moet je bij Blendle zijn, voor muziekblad OOR bij eLinea en een vakblad lees je bij Myjour. Het zijn ingewikkelde tijden. Niet alleen voor uitgevers, maar ook voor de goedwillende nieuwsconsument die niet te beroerd is om te betalen voor inhoud.

Ben jij bereid om voor artikelen te betalen? Zo ja, welke digitale kiosk heeft dan je voorkeur en waarom? Laat het weten!


De vijf digitale kiosken op een rij

Blendle

Hallo wereld, welkom bij je nieuwe kiosk. Dit is Blendle. Je bladert gratis door kranten en tijdschriften. Je volgt vrienden, collega's en BN'ers en leest de artikelen waarvan zij vinden dat je ze niet mag missen. En je betaalt altijd alléén voor wat je leest.

eLinea

Ontdekken, lezen en delen ... Met eLinea heb je directe toegang tot de artikelen van àlle deelnemende kranten, tijdschriften, journalisten, cartoonisten, schrijvers en dichters. eLinea is dé plek om nieuwe bronnen en artikelen te ontdekken! Lees artikelen op je tablet, notebook of desktop, bewaar artikelen voor later en deel de mooiste artikelen gemakkelijk met je vrienden en andere gebruikers van eLinea. Zodat ook zij de beste nieuwe bronnen en artikelen kunnen ontdekken, lezen en delen … All You Can Read Met een All You Can Read-abonnement heb je onbeperkte toegang tot álle artikelen op eLinea, voor slechts 9,99 euro per maand. Je kan artikelen ook los kopen.

Myjour

Myjour.com is jouw dagelijkse bron voor alle voor jou relevante informatie. Ontdek de nieuwe manier van lezen, waarbij je niet alleen betaalt voor artikelen die je nodig hebt. Lees artikelen voor jouw favoriete auteurs, titels en merken over jouw vak of ter ontspanning. De artikelen in Myjour zijn perfect leesbaar op de smartphone, tablet en desktop. Zo heb je altijd, waar je ook bent, toegang tot jouw favoriete artikelen.

Newz

Twaalf toonaangevende nieuwsuitgevers ontwikkelen onder de naam Newz een gezamenlijk contentplatform. Het contentplatform gaat medio 2013 van start. Newz bevat de redactionele content van nieuwsbedrijven, waaronder de dagbladuitgevers. De content wordt gestandaardiseerd en verrijkt aangeboden. Met Newz kunnen ondernemers en uitgevers toepassingen ontwikkelen voor zowel particuliere als zakelijke gebruikers.

Yournalist

Yournalist, jouw persoonlijke krant Wij scannen vele nieuwsbronnen en presenteren het voor jou relevante nieuws in één gebruiksvriendelijke interface. Yournalist wordt momenteel ontwikkeld. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

(In dit overzicht staan alleen kiosken die meerdere uitgevers combineren. Daarom ontbreken de nieuwe betaalde journalistieke initiatieven De Correspondent, Tone en TPO Magazine.)

Meer lezen:

http://www.villamedia.nl/nieuws/bericht/online-platform-myjour-gestart/98679

http://www.nrc.nl/nieuws/2013/09/24/all-you-can-read-voor-een-tientje-elinea-wil-de-spotify-voor-journalistiek-zijn

http://www.publishr.nl/2013/09/gaan-elinea-en-blendle-het-redden

http://www.denieuwereporter.nl/2013/09/wie-zal-overwinnen-blendle-of-elinea

Reacties

Populair op deze pagina

Nog meer goede Spotify lijsten

Hemelvaartsdag in het buitenland