Welke weblog tool past bij jou?

Bloggen zou uit de mode zijn, over en uit. Een onderzoek in 2010 (!) verkondigde het stellig. Maar niets is minder waar: blogs leven meer dan ooit, ze vernieuwen nog altijd en vooral de blogsite Tumblr heeft een nieuwe impuls gegeven aan het plaatsen van berichten, waarbij het nieuwste bovenaan staat. Als je eenmaal hebt besloten te gaan bloggen dan is de vervolgvraag waarmee? Er is een aantal veelgebruikte sites waarmee je in een handomdraai een blog in elkaar zet. Ik zet ze op een rij:Blogger.com

Een van de oudste en meest gebruikte blogging software. Je kunt je pagina publiceren op blogspot.com of op je eigen webadres. Alles aan Blogger werkt volgens het principe: What You See Is What You Get (wysiwyg), met andere woorden: je ziet aan de achterkant precies hoe de site er aan de voorkant uitziet. De pagina's laten zich gemakkelijk opbouwen aan de hand van allerlei kant en klare blokjes (widgets). Een  Blogger-blog heb je in een paar muisklikken aangemaakt.

Wordpress.com

WordPress is een bijna professioneel content management systeem dat al het hele bestaan gratis beschikbaar is. Voorheen was het alleen voor techneuten weggelegd om de code te installeren en te bewerken. Tegenwoordig kan iedereen via de commerciciële Wordpress-site een blog maken met het systeem. Daarnaast bieden de meeste hostingbedrijven standaard WordPress aan in hun pakketten. Wordpress is vergeleken met Blogger wat geavanceerder. Voor vrijwel alle functies die je wenst, bestaan (gratis) plugins. Ook is er ontzettend veel keus uit gratis en betaalde paginaontwerpen.Tumblr.com

Een van de jongste loten aan de blogboom is Tumblr. De site groeit als kool en kan zich in Amerika meten met sites als Facebook en Twitter. Tumblr is heel goed in een kant-en-klare gelikte presentatie voor zowel desktop als mobiel, met een paar eenvoudige aanpassingsmogelijkheden. Verder leent de site zich vooral goed voor het delen van content, zoals foto's, filmpjes en citaten.

Alternatieven

Voor wie echt wat anders wil en technisch onderlegd is, kan aan de slag met alternatieve systemen zoals  PivotXJoomlaNucleus CMS en MovableType.

Meer over alternatieve tools:
http://www.devlounge.net/publishing/10-cms-that-are-not-wordpress

Conclusie

Makkelijk, snel, veel kant-en-klare widgets: Blogger.
met enige kennis van content management systemen, veel willen kunnen aanpassen: Wordpress
Veel willen delen, minder bedoeld om zelf te schrijven: Tumblr

Reacties

Populair op deze pagina

Personal branding met .me

Webnostalgie: gratis homepage

Nieuw bij Google: Local Guides