20 jaar weblog: een dag niet geblogd was een dag niet geleefd

Posten, updates. comments. Het zijn begrippen die je dagelijks om de oren vliegen. Ze klinken superhip, maar zijn eigenlijk stokoud. Ze zijn afkomstig uit de blogwereld. Deze online subcultuur beleefde zijn hoogtepunt aan het begin van deze eeuw en hield stand tot ongeveer 2005. In 2006 zag Twitter het levenslicht. Daarmee brak een nieuw tijdperk aan; die van de enorme expansie en invloed van de sociale media.

Maar zover is het nog niet. In 2000 zag het internet er heel anders uit. De best bezochte website was Startpagina, zoeken deden we met Ilse of Altavista en het nieuws lazen we bij Planet en op Msn.nl. Omdat de analoge en ADSL-lijnen waarmee we verbinding maakten met de digitale snelweg (dat mocht je toen nog zeggen) vooral in gebruik waren bij de early adopters was ook de tech-site Webwereld een hele grote. Vorige maand is deze ooit zo toonaangevende, goedbezochte website ter ziele gegaan.


Bloggers waren influencers avant la lettre. Bloggers waren de vloggers van nu. Bovenal waren bloggers enthousiastelingen die de mogelijkheden van publiceren in de digitale wereld ontdekten en deelden met elkaar. Iedereen hield een lijst bij van medebloggers (de blogrol) en plaatste die prominent op zijn pagina. Je was lid van Webrings, online clubjes waarmee je makers met vergelijkbare webpagina's aan bezoekers hielp en via hen ook weer mensen op je pagina kreeg. Er was de open source code waarmee je je website bouwde. Wie wat handigs had ontdekt of ontwikkeld stelde dat weer beschikbaar aan de rest.

1e post


Mijn eigen leven als blogger begon op 16 maart 2001. Zelf begon ik op deze plek met de gratis online software van Blogger, maar wilde je echt een beetje meedoen dan draaide je zelf een script op een webserver. Van de kennis die ik heb opgedaan door te stoeien met de codes van Greymatter (cgi) en Pivot (php) heb ik tot op de dag van vandaag profijt. Na vijf jaar besloot ik te stoppen met dagelijks posten en keerde ik terug op Blogger waar ik tot op de dag van vandaag ben gebleven.

Blogosfeer


De 'blogosfeer' werd de weblogcultuur genoemd, in Nederland groot geworden door namen als Alt0169, Sikkema, MerelRoze en Tonie om er maar een paar te noemen. Het ontstaan van dit wereldje, de toonaangevende figuren, de stromingen en wat er uit voortkwam staan beschreven in het boek Bloghelden van Frank Meeuwsen. Ik heb tijdens het schrijven van deze post een hard copy exemplaar besteld, gek genoeg kende ik deze uitgave niet. Je kunt het op bloghelden.nl ook downloaden als pdf of epub.

Een fragment uit 'Bloghelden':
Bloggen is in Nederland begonnen als het plaatsen van links naar andere sites op het web. Ramon Stoppelenburg: 'Het heet web-loggen. Het loggen van het web, het neerpennen waar je bent geweest en wat leuk is voor anderen om te bezoeken.' 
En dat is precies wat ik deed, linkdumpen. Het klinkt lomper dan het was: een post van een alinea met een plaatje erbij waarin ik een website beschreef of een link naar iets interessants deelde. Het was een bepaalde blogstijl, want lijfloggen (persoonlijke teksten), schockloggen of vloggen was zeg maar niet mijn ding. Die korte update was dé manier om het vol te houden, want een dag niet geblogd was een dag niet geleefd. Inmiddels is dat wel anders. Maar nog steeds hou ik de behoefte om te delen wat ik online heb ontdekt en om tips te geven.

De blogcultuur heeft het web heel wat gebracht. Nog altijd bestaande websites als Frankwatching, DutchCowboys en GeenStijl zijn eruit voortgekomen. Nieuwssites gingen eruit zien als weblogs. Wordpress begon als een open source weblogscript en is uitgegroeid tot een wereldwijde provider van kleine tot supergrote websites. De man die betrokken was bij de start van Blogger richtte Twitter op en heel veel later medium. Evan Williams is een van de grootste internetondernemers.

Toevallig of niet: dit jaar wordt er weer een ouderwetse weblogmeeting gehouden, een ontmoeting van de bloggers van weleer onder het mom van '2020 is het nieuwe 2000'. Of het nog eens 20 jaar zullen zijn valt niet te voorspellen, maar voorlopig zul je hier posts vinden over interessante online ontwikkelingen, gadgets en af en toe iets persoonlijks. Net als toen ik begon in 2000.

Reacties

Populair op deze pagina

Kat is het populairste digitale dier

Gemakkelijk vogels herkennen en meer apps van deze maand