Foto-community Flickr heeft geld nodig

Flickr, een van de oudste online fotocommunity's kwam eind vorig jaar (2019) met een oproep om vooral over te gaan op een betaald account. De keurig geformuleerde smeekbede ('The world’s most-beloved, money-losing business needs your help') kwam van de CEO van SmugMug, het bedrijf dat Flickr overnam van Yahoo. De voormalige internetreus, waarvan alleen nog een Japans been is overgebleven, had op zijn beurt Flickr overgenomen van de Canadese oprichters. De nieuwe eigenaar nam dit jaar de technisch ingewikkelde stap om de inlogs te ontkoppelen van het Yahoo-platform. Daarmee waren ongetwijfeld de nodige kosten gemoeid.




In al zijn jaren van bestaan is het fotoplatform voor geen van de eigenaren een lucratief project geweest. Er is steeds geprobeerd om met nieuwe verdienmodellen gebruikers te verleiden tot het betaalde pro-account. Even was het lokkertje een terabyte aan opslagruimte. Op dit moment is er weer een limiet van 1000 foto's per account.

Hoe lang deze ooit alom omarmde web 2.0-speler overeind blijft, is onzeker. De CEO verwoordt in zijn 'bedelbrief' waarom zijn bedrijf Flickr overnam: ,,We’ve spent 17 years lovingly building our company into a thriving, family-owned and -operated business that cares deeply about photographers.''

Maar nu is de nood duidelijk aan de man. ,,We cannot continue to operate it at a loss as we’ve been doing.'' Verder gevolgd door: ,,Please, help us make Flickr thrive. Help us ensure it has a bright future. Every Flickr Pro subscription goes directly to keeping Flickr alive and creating great new experiences for photographers like you. We are building lots of great things for the Flickr community, but we need your help. We can do this together.''

Flickr is meer dan een upload in een cloud, het is de plek om gezamenlijk albums te bouwen, contacten te leggen, inspiratie op te doen en van je eigen beelden een mooie showcase van je eigen foto's neer te zetten. De vraag is nu of deze gemeenschap het platform ook wil dragen.

Reacties

Populair op deze pagina

Twitterarchief: een duik in je recente verleden