Gepersonaliseerde informatie: hoe ver ga je?

Afbeelding: www.deviantart.com/
De wereld staat op zijn kop vanwege de PRISM-affaire, het wereldwijde data-aftapprogramma van de Amerikaanse veiligheidsdiensten wordt als een flagrante schending van privacy gezien. Daar staat tegenover dat juist waar mensen hun privacy in eigen hand hebben ze weinig tot geen gebruikmaken van de tools die ze kunnen helpen om persoonlijke informatie te vergrendelen. Dat is wat mij betreft de keerzijde van de medaille als het om privacy-discussies gaat. Nog altijd zie ik mensen die zich niet bewust (willen) zijn van wat ze waar delen en met wie. Een poll op RD.nl laat zien dat heel veel mensen ook helemaal geen moeite hebben met veiligheidsdiensten die informatie verzamelen.

Scherp zijn op je privacy gaat alleen maar belangrijker worden. Je hebt vast al gehoord over Google Glass, de bril met ingebouwde camera. Een andere dienst die ietwat stilletjes het levenslicht heeft gezien is Google Now. Het is geen zelfstandige app, maar een aanvulling op de bestaande Google-zoekapp (iOS en Android). Op het openingsscherm laat Now allerlei relevante gepersonaliseerde gegevens zien, gebaseerd op wat je aan informatie aan Google hebt vrij gegeven, zoals woon- en werkplaats, geboortedatum en afspraken. Ook je zoekgeschiedenis kan relevante invulling gaan verschaffen voor de dienst, ervan uitgaande dat je Google die zoekgeschiedenis laat opslaan. Verder moet je toestaan dat de app je locatie weet, anders valt er sowieso niets te beleven.

Aan het einde van het derde, zeg maar voorspellende deel van de DWDD University-reeks met Alexander Klöpping, gaat het over wat Google Now vermag. Uiteindelijk gaat de dienst je vragen beantwoorden voordat je stelt of zelfs bedacht te stellen. Wil je dat? Hoe ver kan dit gaan? Ook dat komt in de uitzending aan bod. Op dit moment valt niet te voorspellen welke kant de ontwikkelingen opgaan. ,,Where do we go nobody knows'', om de Britse band Coldplay te citeren. Het enige dat je in de hand hebt, zijn de privacy settings van het hier en nu. Gebruik ze.

Reacties

Populair op deze pagina

Person of the Year

Nieuw bij Google: Local Guides