To Facebook or not to Facebook?

Het nieuwe jaar was het jaar waarin ik zou stoppen met Facebook. Dat nam ik me voor vanaf het moment dat het nieuws over het gewijzigde privacybeleid in het nieuws kwam. We zijn nu bijna een maand verder: hoe staat het ervoor?

Eigenlijk is er met de gewijzigde voorwaarden niet eens zoveel nieuws onder de zon: je foto's konden commercieel worden gebruikt en je profiel kan als advertentie worden getoond. De wijziging in de voorwaarden vormden voor mij meer een aanleiding dan een reden om een streep door mijn profiel te zetten.

Het opheffen van mijn account was me uiteindelijk wat te rigoureus, maar ik ben per 1 januari een passief gebruiker geworden. Ik like en deel niets meer. Ik volg af en toe de updates en reageer alleen nog op besloten evenementen. Alle updates, likes en andere acties uit het verleden die openbaar waren, heb ik verwijderd of op besloten gezet. Geleidelijk aan zal ik oude foto's en updates verwijderen.

Dit weekend, 1 februari om precies te zijn, gaan de gewijzigde gebruiksvoorwaarden van Facebook in. Consumentenprogramma Radar stond gisteravond stil bij de app die het even mogelijk leek te maken persoonlijke foto's te beschermen en ze door toevoeging van een watermerk oninteressant te maken voor commercieel hergebruik. Daar is alweer een stokje voor gestoken. Meegaan in de wijzigingen lijkt onontkoombaar.

Tot nu toe hebben gebruikers het sociale netwerk nog niet massaal de rug toegekeerd. Het ligt niet voor de hand of dat per 1 februari wel zal gebeuren. Later dit jaar zal ik nog eens terugkomen op dit onderwerp. Er gaan vast ontwikkelingen komen.

Verder lezen:

Reacties

Populair op deze pagina

Personal branding met .me

Webnostalgie: gratis homepage

Nieuw bij Google: Local Guides