Review: De Cirkel

Het logo van De Cirkel.
De Cirkel van Dave Eggers was het boek dat bovenaan het lijstje stond om tijdens mijn vakantie te lezen. Een verhaal over social media en een fictief (?) spraakmakend internetbedrijf gecombineerd met een spannend plot: daar kon ik niet omheen.

De beschrijving van de roman op de website van de Nederlandse uitgever Lebowski:
Mae Holland kan haar geluk niet op als ze wordt aangenomen bij de Cirkel, het machtigste internetbedrijf ter wereld. De persoonlijke e-mails van de gebruikers, hun sociale media, betalingsverkeer en aankopen zijn met elkaar verbonden door een universeel besturingsprogramma. Het resultaat: iedereen heeft slechts één online identiteit. Een nieuw tijdperk van openheid en gemeenschapszin is aangebroken.
Mae laat zich meeslepen door de energie van het bedrijf, de groepsactiviteiten en de feestjes, de oneindige mogelijkheden – zelfs als ze het leven buiten de campus langzaam uit het oog verliest, een ontmoeting met een collega haar in verwarring brengt, en haar bijdrage aan de Cirkel steeds meer openbaar wordt.
De Cirkel is een intelligente, geestige en spannende roman die vragen oproept over ons geheugen, onze geschiedenis, privacy, democratie en de grenzen aan onze kennis van de wereld.
http://www.lebowskipublishers.nl/boek/De-Cirkel-T2927.html
Het boek voldeed na lezing aan mijn verwachtingen. Zelfs meer dan dat. Ten eerste had ik een aangename tijd doorgebracht met het makkelijk leesbare boek. Op de tweede plaats bleef ik nog dagenlang nadenken over de impact van het verhaal en de gevolgen die het zou hebben voor mijn eigen gedrag op social media.

Over het plot verklap ik niets, maar als ik zeg dat ik nog fanatieker ben geworden in het nalopen van privacy settings, met name op Facebook, dan heb je vast al een idee.

Ironisch genoeg beschadigde tijdens het lezen de zilverkleurige opdruk van het Cirkel-logo op de omslag van het boek. Alsof daarmee de teloorgang van een allesomvattend netwerk al werd gesymboliseerd.

LINDA ZEGGELAAR

Reacties

Populair op deze pagina

Apps van de maand november

Apps van de maand oktober