Niet openbaar aanwezig zijn op Faceboook

Zeg je eigenlijk nog 'Vind ik leuk' tegen Facebook zelf? Ik ben daar de laatste tijd niet meer zo zeker van. Het begon met de ontdekking dat je heel veel updates, ook degene die je best had willen zien en zelfs had willen liken, niet in je timeline te zien kreeg. Facebook bepaalt met z'n algoritmes hoe mijn tijdlijn eruit komt te zien. Een lijst van alle updates, chronologisch is niet mogelijk. Zelfs Twitter denkt na over een niet-chronologische tijdlijn.

En dan is er altijd dat privacy-spook dat op de loer ligt. De nieuwste app maakt het de gebruiker makkelijker om selectiever te delen. Dat is mooi, maar dat is maar een van de dingen die je kunt doen om je Facebook-account af te schermen.

Zelf ben ik bezig met een experiment om elke handeling op Facebook afgeschermd te doen, met andere woorden: geen enkele activiteit mag openbaar zijn. En dat valt nog niet mee.

Dit is wat je kunt doen om niet terug te vinden te zijn op het openbare deel van Facebook:


  • Het begint natuurlijk met je algemene instellingen. Daar kies je voor delen met vrienden en niet openbaar.
  • Verder kies je ervoor om je profiel niet vindbaar te laten zijn.
  • Vervolgens ga je geen openbare updates liken of delen. Niet van een persoon, niet van een pagina.
  • Je neemt geen deel aan openbare evenementen. Word je toegevoegd aan een openbaar evenement dan haal je jezelf van de gastenlijst af.
  • Bij alle onderdelen van je profiel (vrienden, likes en andere gegevens) kies je ervoor om ze alleen zichtbaar te laten zijn voor jezelf.
  • Helemaal onzichtbaar zijn is niet mogelijk: je profiel- en omslagfoto zijn altijd openbaar.

Reacties

Populair op deze pagina

Personal branding met .me

Person of the Year

Webnostalgie: gratis homepage