Graph Search: de nieuwe zoekmachine van Facebook

Graph Search
Het wordt nog belangrijker om goed te bepalen wat je met wie deelt op Facebook, vooral je biografische gegevens die je vindt via de link 'info' op je profielpagina. En denk na welke pagina's je leuk vindt, want dat is een openbaar gegeven. Facebook is van start gegaan met Graph Search, een nieuwe manier van zoeken die resultaten toont op basis van je likes en openbaar gedeelde gegevens uit je persoonlijke informatie. Relevante zoekresultaten voor je vrienden: prima, maar wil je dat een vreemde weet dat jij een lerares uit Gouda bent die van Pepsi houdt?

Wat is Facebook Graph Search? In het Nederlands introduceert Facebook 'Zoeken in Facebook-sociogram', zie: https://www.facebook.com/about/graphsearch. Een uitgebreidere, Engelstalige uitleg van de makers vind je hier.

Met de nieuwe zoekmachines kun je restaurants en muziek ontdekken of te weten komen of er meer mensen die in jouw woonplaats wonen die ook van katten houden. Je kunt op zoek naar mensen en hun interesses. ,,Een droom voor elke marketeer'', schrijft Frankwatching.com. ,,A Disruptive Minefield Of Unintended Consequences'' noemt Forbes.com  de nieuwste Facebook-functionaliteit.

Ook de pagina's die je leuk vindt, worden onderdeel van de zoekmachines. End at kan heel vreemde vondsten opleveren. Er is *natuurlijk* al een Tumblr-site die ze verzamelt: http://actualfacebookgraphsearches.tumblr.com.

Faebook-oprichter Mark Zuckerberg beschouwt de zoekmachine als derde pilaar onder het netwerk. De eerste is newsfeed, de tweede timeline en de derde dus graph search. Bekijk zijn uitleg:


Het kan hoe dan ook om weer eens even na te kijken hoe je je info-gegevens deelt. Kijk voor uitleg deze video:


Reacties

Populair op deze pagina

Person of the Year

Nieuw bij Google: Local Guides

Facebook tip (2): zoeken en meer vinden