Voor privacy ga je betalen

Iedereen die de afgelopen weken Google of YouTube heeft bezocht, kreeg een venstertje voorgeschoteld: ,,We wijzigen ons privacybeleid. Dit is erg belangrijk.’’ Hoeveel mensen zullen vervolgens de link ‘Meer informatie’ hebben aangeklikt? Privacy is een actueel thema, iedereen heeft er een mening over, maar bijna niemand handelt ernaar. Privéfoto’s gaan naar Facebook, de computer zit op een makkelijk kraakbaar draadloos netwerk en de klantenkaart mag onbeperkt het koopgedrag vastleggen.

Trendwatcher Adjiedj Bakas voorziet het ontstaan van drie soorten internet: het openbare, nietcommerciële web, een waarbij je in ruil voor diensten persoonlijke gegevens prijsgeeft en een soort luxe net waar je betaalt om je privacy te waarborgen. In een letterlijk gewichtig, rijk geïllustreerd boek belicht Bakas de veelomvattende aspecten van privacy. Voor zowel consumenten als overheden en bedrijven valt er veel wetenswaardigs uit te halen.

De voortschrijdende techniek leidt enerzijds tot bedreiging van de privacy, maar ook tot meer mogelijkheden voor digitale opsporingstechnieken. We zien ze al toegepast in de televisieserie CSI. Bakas schetst twee ultieme scenario’s: een democratisch internet of een van chaos, activisme en cybercriminaliteit.

LINDA ZEGGELAAR

Adjiedj Bakas – Het einde van de privacy Scriptum, Schiedam; 376 blz., €22,50

Eerder verschenen in de Leeuwarder Courant op 2 maart 2012

Reacties

Populair op deze pagina

Personal branding met .me

Person of the Year

Webnostalgie: gratis homepage