Je wist dat het ging gebeuren: stekker uit Google+

Dit weekend kwam de mail waarvan je wist dat die ging komen. De afzender was het Google+ Team en het onderwerp luidde: 'Je persoonlijke Google+ account bestaat niet meer na 2 april 2019'.

Dit is wat er gaat gebeuren: ,,We beginnen dan met het verwijderen van content uit Google+ accounts voor consumenten. Foto's en video's van Google+ in je albumarchief en je Google+ pagina's worden ook verwijderd. Je kunt je content downloaden en opslaan. Doe dit voor april. Foto's en video's waarvan een back-up staat in Google Foto's worden niet verwijderd.''



Zie ook: Veelgestelde vragen over de beĆ«indiging van Google+

Met het verdwijnen van Google+ verdwijnt een stukje internetgeschiedenis. Het netwerk dat ontstond naast het toen al populaire Facebook. Mogelijk was het nooit de bedoeling om een groter sociaal netwerk te worden. Een theorie luidde dat Google+ bedoeld was om een menselijke factor toe te voegen aan de zoekresultaten van Google. Waar de robots steeds vaker werden misleid en gefopt en het aantal te indexeren bytes maar groter en groter werd, was een menselijke +1 beoordeling een waardevolle factor in het algoritme.

Inmiddels heeft moederbedrijf Alphabeth genoeg ijzers in het vuur om allerlei vormen van rating op te halen om de diverse indexen te verbeteren. Zo wordt momenteel zwaar ingezet op het Local Guide- programma, een functionaliteit binnen Maps. Sterker nog, locatie gebaseerde 'big data' is blijkbaar zo
belangrijk voor het bedrijf dat je je best moet doen om die info niet te delen. De Consument is daar een actie tegen begonnen. Tegelijkertijd snapt iedereen ook het nut van Maps met actuele verkeersinfo, voorspellingen over je reistijd van en naar huis en werk. Het blijft een kwestie van het balanceren tussen wat het platform aanbiedt en hoe transparant het daarin is en de keuzes en verantwoordelijkheid van de gebruiker.

Nagekomen bericht: als gevolg van het verdwijnen van Google+ is op deze site een overzicht van mijn volgers op het platform verdwenen plus de reactie-functie en deel functie aldaar:



Reacties

Populair op deze pagina

Person of the Year

Webnostalgie: gratis homepage

Nieuw bij Google: Local Guides