Online kiosken en journalistieke platforms: veel eindes en een enkel nieuw begin

Online kiosk eLinea houdt ermee op, las ik gisteren op Villamedia. Ik moest denken aan een bericht dat ik in 2013 op deze plek schreef over de verschillende digitale artikeldiensten die in die periode als paddestoelen uit de grond schoten. De variaties op het thema waren: het App Store model (betalen per artikel) of het Spotify model (vast bedrag per periode). eLinea was van het laatste model en bood in de kiosk Vrij Nederland, Quote, Esquire en veel computer-, vak- en hobbybladen aan. Myjour was van de categorie 'pay per view' en legde al eerder het loodje.

Daarom pakte ik het bericht uit 2013 er nog eens bij om te constateren dat Yournalist niet van de grond kwam, dat Newz.nl tegenwoordig iets heel anders is dan hoe het ooit werd aangekondigd en ook de exclusieve achtergrondverhalen van Tone zijn niet meer te vinden.

Niet geschoten is altijd mis natuurlijk. Blijkbaar is er in Nederland ruimte voor een Blendle en misschien een paar vormen van gespecialiseerde, betaalde journalistiek, zoals daar zijn De Correspondent, Reporters Online, ThePostOnline, Follow The Money en Jalta.

Paper en Topics

De Persgroep lanceerde vorig jaar Paper, een digitale dienst met de beste 15 artikelen per dag. Die lijkt tot nu toe niet erg van de grond te komen. Nu komt diezelfde uitgever met een veel interessantere dienst: Topics. Op deze website (nog geen app) krijg je als abonnee van een Persgroep-krant toegang tot alle 13 titels (landelijk en regionaal) van Persgroep Nederland en de Belgische landelijke titels, gegroepeerd rond thema's (vandaar de naam van de dienst ;-)

Voor mij als abonnee van een van die titels is Topics een zeer welkome aanvulling op de dagelijkse krant en kan ik me voorstellen dat het voor lezers/abonnees een reden is om klant te blijven of misschien zelfs te worden. Met name de combinatie van een regionaal dagblad met digitale toegang tot meerdere landelijke kranten is een aantrekkelijke. En daarmee is nu ook een echte Blende-concurrent in Nederland opgestaan.

Reacties

Populair op deze pagina

Nieuw bij Google: Local Guides

Mannenbrandstof