Eerste indruk: Android 5.0 Lollipop

Veel Android-telefoons en -tablets krijgen een belangrijke update te verwerken: Android 5.0 ook wel Android L of Lollipop genoemd. Om te weten of jouw toestel de update krijgt: kijk hier. Het bijwerken van het besturingssysteem van je apparaat is meestal even een klusje. Het duurt in elk geval langer dan het bijwerken van een app. Neem er dus even rustig de tijd voor en voer hem uit als je accu nog heel erg vol zit of aan de lader in het stopcontact hangt.

Is het verplicht om te updaten? Nee, natuurlijk niet. Maar je krijgt er een aantal handige, nieuwe functies en een fraaie vormgeving voor terug (zie hieronder). Bovendien ben je bij met de laatste instellingen. Sla je update na update over, dan loop je kans dat je straks helemaal niet meer kunt updaten, dat bepaalde apps niet meer werken of dat nieuwe apps niet op je toestel kunnen draaien. De keuze is aan jou.

Wat brengt Android 5.0 je?

Het meest in het oog springend is het uiterlijk. De iconen zijn opgefrist, de look is heel erg clean en strak en er is een soort waterdruppeleffect als je je vinger op het scherm zet. Alles over het ontwerp dat gemaakt is volgens de principes van het 'material design' vind je op: http://www.google.com/design/spec/material-design/introduction.html


Nieuwe functies

Maar uiteindelijk gaat het om wat je apparaat (smartphone of tablet) kan. Mijn eerste bevindingen:
- Meer mogelijkheden rond notificaties (nu ook op het beginscherm)
- Introductie van de 'prioriteitmeldingen' (met een druk op de knop alleen bereikbaar zijn voor belangrijke contacten)
- Makkelijker ontgrendelen met meerdere opties (telefoon, scherm of camera)
- Meerdere gebruikersaccounts mogelijk (handig voor gezinstablets)
- Op het eerste oog: sneller en zuiniger
- Nog steeds een ontzettend lelijk gallery icoon
- Nog steeds een lelijk berichten icoon

Tot nu toe - met een aantal dagen gebruikservaring - heb ik nog geen problemen ondervonden sinds de update of het moet zijn dat er een uitroepteken naast het wifi-icoon staat, terwijl er sprake is van een goed werkende wifi-verbinding. Het lijkt erop dat dit in versie 5.1 wordt opgelost.

Easter egg

Zoals in alle programma's en software zit ook in Lollipop een easter egg verstopt, een grapje van de makers. Je vindt hem door onder de telefooninfo (onder de instellingen) een aantal keer het balkje Android versie aan te raken. Vervolgens blijf je op het rondje klikken dat verschijnt totdat hij een lolly wordt. Hou je deze een tijdje vast, dan verschijnt een leuk spelletje.En waarom heet deze versie Lollipop?

Na de Alpha en Beta-versie hebben alle Android-updates de naam van iets zoets gekregen, zoals Jellybean, Kitkat, Donut en Cupcake. Het verhaal gaat dat het favoriete snoepgoed van de ontwikkelaars de versienaam bepaalt.

Verder lezen:

http://www.android.com/versions/lollipop-5-0
16 tips & tricks (forbes.com)
het complete overzicht (androidplanet.nl)

Reacties

Populair op deze pagina

Personal branding met .me

Webnostalgie: gratis homepage

Nieuw bij Google: Local Guides