Exit Google Reader. En nu?

Het was vorige week hét gesprek onder bloggers, tech- en web-journalisten: het verdwijnen van Google Reader, een dienst waarmee je de inhoud van websites via rss volgt. En we zijn er nog niet over uitgesproken. Google is met een soort grote schoonmaak bezig. Alle activiteiten waar het bedrijf niet mee verder gaat, verdwijnen naar de eeuwige jachtvelden van het wereldwijde web. Op zich niet opmerkelijk: al eerder ging de stekker uit diensten als Buzz, Wave en Google Video. Slate.com heeft een begraafplaats ingericht van alle overleden Google-diensten.

Eigenlijk is het helemaal niet erg dat Google Reader verdwijnt, betoogde Frederic Lardinois van TechCrunch. Daardoor krijgen anderen de kans om iets moois te maken van een dienst die Google claimde, maar waar de reus niets mee deed.

Tot nu toe lijkt het er niet op dat Google gehoor gaat geven aan de protesten tegen het verdwijnen van de dienst, petities met duizenden handtekeningen ten spijt. Aanbieders van andere diensten proberen in het gat te springen dat Google achterlaat. Zo heeft de bekende bookmarkingsite Digg al een alternatief aangekondigd, de oplossing van Feedly heeft de naam Project Normandy meegekregen.

De browser-alternatieven op een rij:

Netvibes: gratis overnieuw beginnen, Chrome extensie in de omnibox om gemakkelijk feeds toe te voegen.

Newsblur: beperkt gratis, onbeperkt betaald, bestaande feeds in Reader zijn te importeren.

Pulse: mooie magazine-achtige opzet met veel 'voorgebakken feeds, eigen feeds toevoegen via Chrome extensie.

Feedly: inloggen met Google-account, 1-op-1 synchronisatie, netjes geordend, makkelijk door te bladeren via web en apps.

De winnaar is wat mij betreft Feedly, vanwege het gebruikersgemak en strakke design. Onduidelijk is of de dienst even goed is als Google Reader helemaal niet meer bestaat. Op dit moment is er sprake van een 2-weg communicatie. In hoeverre roep je nu je feeds bij Google op of bekijk je ze daadwerkelijk via Feedly? Ik heb een vraag hierover uitgezet via het help-forum en hoop daarop een antwoord te krijgen. De makers beloven dat je rss-abonnementen straks meeverhuizen.

Als achtervang voeg ik mijn belangrijkste bronnen handmatig toe aan Netvibes met als groot voordeel dat je daardoor weer eens wat opschoont. Netvibes heeft trouwens nog een voordeel: je krijgt er ook de bijna opgedoekte Google-dienst iGoogle mee terug.

Verder lezen:

Volkskrant.nl: Wat is de echte reden voor het opdoeken van Google Reader
iPhoneclub.nl: 10 iPhone-alternatieven voor Google Reader
iPadclub.nl: Zite heeft alternatief voor Google Reader al klaar
Volkskrant.nl: Help Google Reader gaat verdwijnen - Dit zijn de beste alternatieven
Websonic.nl: Goede alternatieven voor Google Reader
Lifehacker.com: Five best Google Reader alternatives

Reacties

Populair op deze pagina

Personal branding met .me

Person of the Year

Webnostalgie: gratis homepage