Televisie 2.0

De Nacht van de Popmuziek werd voor de vijfde keer uitgezonden en is een ruim drie uur durende live tv-marathon van de NTR op Nederland 3. Het programma bestaat uit bijzondere live muziekopnamen, ingeleid en van anekdotes voorzien door presentatoren Matthijs van Nieuwkerk en muziekkenner Leo Blokhuis. Het programma is een voorbode van het jaarlijkse muziekevement Top 2000 op Radio 2 en een gelijknamige televisieshow in december dat traditioneel wordt afgesloten op Oudejaarsavond.

De kijkers spraken via e-mail en Twitter hun favoriete fragmenten uit. Presentator Leo Blokhuis twitterde een 'hashtag', een trefwoord waarmee alle berichten over het programma makkelijk zijn terug te vinden. Die was er aan het begin van de uitzending nog niet, maar na de bekendmaking stroomden de tweets binnen. Leo Blokhuis: ,,OK. Hastag is #nvdp. Ik probeer het in de gaten te houden - redactie schijnt niet te twitteren.''

Binnen een mum van tijd ontstond in wat in communicatietermen een backchannel wordt genoemd: een plek waar kijkers over de gebeurtenis praten in een kanaal los van het evenement. Hetzelfde zie je ook gebeuren bij een uitzendng van De Wereld Draait Door (#dwdd) en Pauw en Witteman (#penw). Vaak zijn de twitterconversaties interessanter dan het programma zelf.

Een uitzending voor en door kijkers, ondersteund door een medium dat er al is en dat de omroep niets kost. Dat moet de criticasters van door hen belastinggeldverslindende verfoeide Publieke Omroep toch tevreden stellen. ,,We maken dit programma samen'', zei Matthijs van Nieuwkerk. Het was waar: bellers vanaf Curaçao, mailers vanuit Portugal en twitteraars in Nederland maakten er samen met de programmamakers een onderhoudende avond van.

Hashtag #nvdp kwam in de loop van de nacht met stip binnen in de top tien van belangrijkste onderwerpen op Twitter wereldwijd.
 
LINDA ZEGGELAAR

Reacties

Populair op deze pagina

Personal branding met .me

Person of the Year

Webnostalgie: gratis homepage