Posts

Posts uit maart, 2009 tonen

Bad News for Newspapers

Afbeelding
Vandaag zijn de oplagecijfers van de Nederlandse dagbladen in het vierde kwartaal bekendgemaakt door het HOI . In Amerika heeft de neergaande trend al een aantal grote kranten de kop gekost. De NY Times heeft de stand van zaken in de VS in kaart gebracht .

Restaurant reserveren

Afbeelding
Foodz is een nieuwe restaurantsite die de combinatie nmaakt van een index en een directe reserveringsmogelijkheid, maar dat laatste kan nog lang niet in alle restaurants. De site wil uitgroeien tot een soort Funda voor restaurants.

Milk

Afbeelding
Soms zie je een film waarvan de beelden ook de volgende dag nog in je hoofd blijven zitten. Milk , de biopic over de Amerikaanse homo-activist Harvey Milk , is zo eentje: het indrukwekkende verhaal en de fantastische rol van Sean Penn, waarmee hij een Oscar won .

Goeie vraag

Afbeelding
,,Waar komt de uitdrukking Spuit 11 vandaan? Hoe kun je het beste in je eentje een dekbed in een dekbedovertrek stoppen? Waarom is kaas van koemelk geel en kaas van geitenmelk wit? Vragen die stuk voor stuk interessant zijn, maar aan wie stel je ze? Op GoeieVraag.nl kun je met dit soort vragen terecht en krijg je antwoord van andere gebruikers. Daarnaast kun je ook zelf vragen beantwoorden.''

Twitter

Afbeelding
Hét nieuws van vandaag: 'Jennifer Aniston maakt het uit om Twitter-verslaving' . Kijk, dan is Twitter natuurlijk de hipste hype . Gisteren ook bij Omrop Fryslân . Ga maar zoeken op trefwoord om te zien waar het over gaat. Of bekijk dit ontzettend leuke filmpje . Zie Twitter-berichten (tweets) overal op een wereldkaart verschijnen. Met Twitter is het zo: je vindt het niks of je raakt eraan verslaafd. Pas op voor de fail whale of de foul owl ...

Tips

Afbeelding
In tijden van crisis kun je elek tip gebruiken. Tipt.nl verzamelt ze op allerlei gebied. 'Wat is de beste baan ter wereld' en 'Wat is nieuw aan de bijtelling 2009'? Tipt geeft het antwoord.

Vrolijk vrijdag-liedje

Afbeelding
Een tijdje geleden stond ik weer eens op een bowlingbaan en dat was hartstikke leuk. Zou het spel weer 'hot' zijn? De Amsterdamse band Valerius staat in de videoclip van hun single 'She doesn't know' ook ballen te gooien, maar het gaat de dames beter af...

Google Street View

Afbeelding
Gebruikers van Google Maps kunnen vanaf vandaag virtueel een kijkje nemen in straten en wijken van Nederlandse plaatsen als Amsterdam, Rotterdam, Groningen, Zaandam en Volendam. Internetconcern Google lanceert vandaag de dienst Street View in Nederland. De eerste vreemde vondsten zijn al gedaan.

ING

Afbeelding
De oranje leeuw rukt op. Het Postbank-blauw is uit het straatbeeld verdwenen, MijnING.nl is een vreemde hybride van beide sites en sinds kort prijkt een foeilijk knaloranje pasje in m'n portemonnee. 'Oude' ING-klanten hebben veel mooier plastic geld. Gelukkig heb ik de pas van een andere betaalrekening weer mooi kunnen 'pimpen' met een eigen afbeelding.

St Patricksday

Afbeelding
Happy St. Patricksday! YouTube heeft er zijn logo voor aangepast en is vandaag Iers groen. Het Ierse verkeersbureau heeft zelfs een Nederlandstalige versie van de site over de nationale feestdag . Om in de stemming te komen een video met fiddles en heel veel zwiepende benen en een BBC-profiel over wie St. Patrick eigenlijk was.

Online feedreader

Afbeelding
Snel nieuwssites en blogs bekijken zonder overbodige poespas? Dat gaat het makkelijkst als je de feeds (herkenbaar aan het oranje symbool ) opent in plaats van de complete website. Je kunt de ingebouwde feedlezer gebruiken in je browser, maar als je een account maakt op feedshow heb je je favoriete sites ( zoals deze ;-)die je dagelijks wilt scannen overal online bij de hand.

Pi-dag

Afbeelding
Het is vandaag pi-dag . Wiskundigen brengen een ode aan het getal pi. Pi is een wiskundig getal dat de verhouding tussen de omtrek en de middellijn van een cirkel weergeeft. In Amerika is pi-dag allang een fenomeen.

Dag van de consument

Afbeelding
Crisis of geen cris: Europa heeft deze vrijdag de 13e uitgeroepen tot 'Dag van de consument' . Commissaris Meglena Kuneva zegt: ,,Consumers are the key players in the European economy.''

Ledlamp

Afbeelding
Keurig overal spaarlampen in, maar nu moeten we overstappen op de nog duurzamere led-lampen.In Friesland is deze week een led-campagne van start gegaan met turner Epke Zonderland als boegbeeld. De led-lamp gaat vijf keer langer mee dan een spaarlamp, twintig keer langer mee dan een gloeilamp en verbruikt veel minder energie.

Verloren en gevonden

Afbeelding
Seutels verloren, portemonnee kwijt, wieldop weg. Via Qwijt.nl krijg je je spullen wellicht weer terug. Daar kun je je verloren voorwerp kosteloos aanmelden en kan de eventuele vinder contact met je opnemen. Als je iets gevonden hebt, kun je dat ook aanmelden zodat de eigenaar contact met je kan opnemen. En zoals altijd geldt bij dit soort sites: hoe meer mensen hem gaan gebruiken, hoe meer voorwerpen er bij de eigenaar terugkomen.

nrc.next online

Afbeelding
Vanaf vandaag is nrcnext.nl een nieuwsblog . ,,Te vaak vertaalden we de inhoud van de krant naar internet (of eigenlijk: we zetten de artikelen gewoon online). Met dit weblog willen we de missie van de krant naar internet vertalen'', licht redactie chef Titia Ketelaar toe.

Kievitseieren

Afbeelding
Friesland is weer in de ban van het kievitseieren rapen. Elk jaar is er voorafgaand aan het raapseizoen weer een hoop gesteggel tussen de aaisikers, politiek en natuurbeschermers. Dit jaar zijn er weer nieuwe regels, nu moeten de vondsten via sms worden aangemeld . Een overzicht van de gevonden eieren hou ik bij op een eigen Google map .

Laatste webwenk

Afbeelding
Vandaag is een historische dag: na bijna 8,5 jaar komt er vandaag een einde aan de rubriek 'http://' in de Leeuwarder Courant die ik meestal voor mijn rekening nam. Onderdeel daarvan was de rubriek webwenken , een dagelijkse surftip. In de laatste aflevering geef ik de credits aan diverse sites die voor deze rubriek een inspiratiebron waren.

Chris Cornell

Afbeelding
Chris Cornell stond met de band Soundgarden aan de wieg van de grunge . Ook met Audioslave rockte hij er nog lekker op los, maar gisteravond zag ik op MTV Brand New een heel andere kant van de langharige zanger: het dansbare niemandalletje Part of Me dat wel ontzettend lekker klinkt, mede door de bemoeienis van Timbaland .

Feedburner

Afbeelding
Langzamerhand woren alle handige webdiensten verdeeld tussen Google en Yahoo. De eerste heeft weer een nieuwe aanwinst: Feedburner, de site waarmee je handig meerwaarde geeft aan je eigen rss-feeds en andere feeds kunt lezen. Had je er al een account en log je opnieuw in, dan worden je instellingen automatisch verhuisd naar je Google-account, ervan uitgaande dat je die hebt.

SP-spel

Afbeelding
De SP heeft een spelletje gemaakt, waarin de speler op graaiers kan schieten, die met grote geldbuidels het Nuon-gebouw uitsluipen. Het lukt nooit om ze allemaal neer te knallen, en dan wordt de speler doorgestuurd naar een petitie die hij kan ondertekenen.

Pink is de 'top of pop'

Afbeelding
Voor de tweede keer maakte ik zondag een live-concert van Pink (officieel P!nk) mee en het was weer genieten: goed uitgevoerde muziek, spetterende show, bijzondere covers en als klapstuk spectaculaire acrobatische kunsten. Foto's en uitgebreide recensie op Nu.nl .

Vogels in real-life soap

Afbeelding
Een reallife soap met vogels in de hoofdrol: op beleefdelente.nl heeft de Vogelbescherming weer webcambeelden van verschillende soorten vogels. Alle stadia moeten de komende tijd te zien: een nest bouwen, met elkaar flirten, eieren leggen en uitbroeden en jongen grootbrengen.